Tizesek az Úz-völgyében

2021.08.26 18:06

2021. augusztus 26-án ismételten megtartották az úz-völgyi katonai temetőben a hagyományos megemlékezést. 1994 óta minden évben összegyűlnek egész Erdélyből és Magyarországról is a hősök előtt tisztelgők.

Az elmúlt évek román provokációi beemelték a helyet a köztudatba. Pedig nem ezért kéne az ünnepségeket tartani. 1917 tavaszán a völgy felé magasodó Magyarós-tetőről verték ki csapataink az Erdélyre támadó orosz haderőt. A 10. honvéd gyalogezred katonái foglalták el az ellenség állásait. Az első világháború csatározásainak következtében nyílt meg a katonai temető a völgyben.

1944. augusztus 26-án itt törtek be a szovjet erők Erdély földjére. Hiába küzdöttek végső erejükig a székely határőrök, a sokszoros túlerővel ők sem bírtak. A támadás után a kies völgy hatalmas temetővé változott.

A kommunista diktatúra éveiben nem lehetett az itt nyugvó hősökről megemlékezni. A rendszerváltás után vált csak szabaddá elhelyezni az emlékezés virágait a sírhantokon.

Az évek során az ünnepség az egész erdélyi magyarság egyik fontos találkozópontjává vált, hirdetvén, még itt vagyunk, nem adjuk fel őseink földjét.

Idén is elmentek a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, hogy korhű, elsővilágháborús egyenruhában róják le kegyeletüket az elesett hősök előtt. A tizesek zászlaja is visszatért a völgybe, ahol több, mint száz éve járt először. A küldöttség Miskolc város zászlaját is vitte az összetartozás jelképeként. Miskolc zászlaja mutatta, hogy a honi magyarság nem felejtkezik meg a határon túl élő testvéreiről, támogatja harcukat a fennmaradásért.

A megemlékezésen a magyar állam képviselői is részt vettek, Fürjes Balázs államtitkár és Tilki Attila országgyűlési képviselő is, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldöttségével érkezett.

A test és a lélek beleborzongott, amikor hallotta a sok száz torokból zengő magyar és székely himnusz visszhangját a környező hegyekből. Az énekhang üzeni mindenkinek, hogy élnek magyarok itt és élni is fognak mindig.