Csirmaz István mezőkövesdi 10-es népfölkelő naplója 1914-1915-1916-1917-1918 évi világháborúból

 

Egy rövid ismertető Csirmaz Istvánról:
Csirmaz István 1879-ben született a Borsod vármegyei Mezőkövesden. Háromévesen félárvaságra jutott, 6 éves korától pipázott. Tényleges katonai idejét 1900-tól szolgálta az császári és királyi egri 60. gyalogezrednél. Az általános mozgósítást követően, 1914 augusztusában a 10. honvédgyalogezred népfölkelőihez vonult be Miskolcra, innen az orosz harctérre került. Részt vett ezrede akkori összes ütközetében, majd Przemyśl várába kerülve, az ottani védekező harcokban is. 1915. március 22-én, az erődrendszer elestekor jutott orosz hadifogságba. Megjárta Asztrahán, Szaratov, Moszkva, Szamara hadifogolytáborait, 1918-ban tért haza otthonába feleségéhez, Erzsébethez és három gyermekéhez. Összesen 10 gyermeke született, közülük 4 élte meg a felnőttkort. Az háború előtt és után is földműveléssel, lótartással foglalkozott. Háza ma is áll Mezőkövesden, az Egri úton. 1960-ban, 81 éves korában hunyt el szülővárosában. Napló, imakönyv, tucatnyi levelezőlap és egy katonaláda meséli ma is Csirmaz István több mint négy éves útját a Nagy Háborúban.

 

A napló eleje. Az eredetit egy padláson találták és minden unoka kapott egy ilyen bespirálozott, digitalizált példány. A napló tulajdonosa: Tóth Lajos, Mezőkövesd.

 

 

Levél hazulra Kostromából.

A fogság alatt vásárolt ládája.

Csirmaz István sírja  mezőkövesdi temetőben.

 

https://10eshonved.webnode.hu/ weboldalon és a hivatalos facebook oldalunkon leközölt, Csirmaz István egykori 10-es népfölkelő által írt napló vagy részleteinek felhasználása csakis a Csirmaz István családjának és a napló szerkesztőjének hozzájárulásával lehetséges. A család képviselője: Tóth Márk. A napló szerkesztője: Pásztor Levente.