Magyar hősök nyomában

2015.02.01 18:27

MAGYAR HŐSÖK NYOMÁBAN, GALÍCIÁBAN

(A Nagy Háború centenáriumán)

 

Az idei esztendőben van az első világháború kitörésének 100. évfordulója. Sokféle könyvben olvashatunk a hadviselő felekről, a pusztító, korábban sohasem tapasztalt technikai arzenálról. Haditudósítások, naplók, fényképek és emléktárgyak sokaságán keresztül próbáljuk a magunk számára rekonstruálni a történteket. A valóság megerősítheti a fantázia képeit, de olykor felülmúlhatja mindazt, amit az eseményekről gondoltunk.

Első alkalommal vehettem részt egy olyan tanulmányúton, emléktúrán, mely az egykori keleti fronton elesett magyar hősök sírhelyeinek felkeresését - a tisztelgő főhajtással együtt - tűzte ki úti célként.

A program szervezője és idegenvezetője Dr. Rémiás Tibor történész volt. Többen a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Honismereti Egyesület tagjaként voltunk jelen, amely szervezet szakmailag is támogatta a megvalósítást. (Elnöke: Titkos Sándorné) Az utasok, 30 fő, az ország különböző településeiről érkeztek.

2014. november 7 – 9 között felkerestük többek között Smerekowiec, Pustki, Gorlice, Gromnik, Szczepanowska, Radlowskie, Wal –Ruda, Limanowa magyar temetőit. Jártunk a  Gorlicei Áttörés Múzeumában, megnéztük a Przemysl Régió Múzeumának I. világháborús kiállítását, majd a városi köztemető magyar halottjainak parcelláit. Ellátogattunk a Przemysl erődrendszer Borek részébe, benne az Erődmúzeummal. Itt koszorúztunk, és korabeli írások valamint Gyóni Géza verseinek segítségével felidéztük a Monarchia legfontosabb erődjének ostromát.

Valamennyi emlékhelyen elénekeltük nemzeti himnuszainkat, egy-egy alkalommal katonadalokat is. A koszorúk mellett nemzeti színű szalagokat kötöttünk a fejfákra, mécseseket gyújtottunk. A megemlékezők között többen szerették volna látni annak a csatának a színhelyét, ahol valamelyik családtagjuk elesett.

Az erőd falai között járva és a tárgyakat szemlélve hiteles képet kaphattunk azokról a körülményekről, ahol egykori honfitársaink a frontvonalon a mindennapokat élték.

A felkeresett sírkertek virágosak, gondozottak voltak, s ezek az élő emlékezet bizonyítékai.

Szép és tartalmas utazás volt, megható pillanatokkal!

„Egy lángot adok, ápold, add tovább.”

 

                                                                                                                         Tóth Erika

 

Képek a képgalériában!