2016. augusztus 26-i úz-völgyi megemlékezés

2016.08.28 11:41

A miskolci 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület 2016. augusztus 26-án az Úz-völgyébe látogatott. Idén huszonkettedik alkalommal emlékeztek meg ezen a napon az 1944. augusztus 26-i szovjet betörésre és a székely határőrök véres honvédő harcaira.

Az I. világháború eseményeire is emlékeznek ezen a napon. 1916 augusztus 27-én Erdélyre támadtak a románok. Az ellenség kiszorítása az Úz-völgyéből a 39. hadosztályra nehezedett első sorban, melynek a miskolci 10-esek is alárendeltségébe tartoztak. 1917. március 8-án a tizesekből kialakított rohamcsapat űzte ki állásaikból az orosz csapatokat a Magyaros tetőről. A gorlicei áttörésben való részvétel mellett a Magyaros tetőn vívott harcok, a 10-es honvédek legdicsőségesebb tettei közé tartoznak.

Az I. és II. világháborús temetők a kommunizmus évei alatt lassan az enyészeté lettek. Azonban az 1990-es évek elejétől elkezdődött a megemlékezések sorozata és a temetők helyreállítása. Az Erdélyi Kutatócsoport Egyesületnek köszönhetően új fejfák állnak ismét honvédeink sírjai felett.

Az I. világháborús temetőben döntő részben felvidéki, kassai, ungvári, munkácsi és borsodi hősök alusszák örök álmukat.

A megemlékezés katolikus, református, majd unitárius istentisztelettel kezdődött, majd Gergely András Csíkszentmárton polgármestere tartott ünnepi beszédet, ahogy a korábbi években is. A megemlékezés végén csíkszentmártoni rézfúvósok zenéltek.

Az ünnepség befejeztével koszorúzásra került sor. Miskolc város nevében egyesületünk is tisztelgett az elesett katonák emléke előtt, és elhelyezte koszorúját az emlékművön.

Utunk során találkoztunk Gergely András Úrral, Csíkszentmárton polgármesterével, aki örömét fejezte ki, hogy miskolciak is ellátogattak az ünnepségre. További együttműködésünket erősítettük meg. A polgármester úrnak komoly szándéka, hogy Sassay Csaba verseiből és hadi naplóiból összeállítást szeretne kiadni az egyesülettel közösen, amennyiben lehetőség nyílna rá Miskolc városának támogatásával.

Az ünnepség zárásaként megtekintettük a ’48-as huszárok tisztelgését a munkácsi 11. honvéd gyalogezred kápolnája előtt.

Szombaton felkerestük a maroshévízi katonai temetőt és gyergyószentmiklósi temetőben az első világháború hősei számára elkülönített parcellát, ahol elhelyeztük az emlékezés virágait. Vasárnap a hazaúton pedig Székelyudvarhely hangulatos főterén a Vasszékely szobrot „virágoztattuk fel”.